January 27, 2010

Panduan Berpantang - Republish atas permintaan sya

Berikut adalah senarai yang ku ada /beli dan ku rasa berguna dan tidak berguna sangat dan langsung tak berguna untuk ingatan next anak daaaaaaaa (ha ha ha sunguh berwawasan.. anak baru beberapa hari dah fikir next)


Pst :- Ini adalah pendapat peribadi mak yea.

  • Bengkung
  1. a) Bengkung moden -mudah zup zap jer,tp tak ketat sangat, tapi ok laaa dari tak pakai langsung,ku bawa g spital,lepas bersalin pakai ;-) moden katakan senang bangat pakai sendri jer
b) Bengkung roda -if takde anak or anak ada orang yang tengokkan, memang best giler, tp
sbb aku jenis tak reti diam, keja bangun duduk berdiri,bejalan,lama2 bergumpal kat
tengah tu.....jadinya mak tak pakai
c) Korset lama (beli time nak nikah konon nak tummy lagi ramping masa pakai baju
kawin tp tak pakai pun- alih-alih skrg jadi paling best haha mak rela sesak nafas demi
taknak buncit lepas ni. tetiba rasa kalau beli PB mesti lawa giler mak lepas ni
ya Ampun berangan jer

Pada pendapat aku kena ada beberapa helai.. yea laa pakai seharian.. perlu d basuh kan..
jadinya kurang-kurang kena ada 3 lai. sik baik laa aku ada option pakai bengkung
moden,korset lama 2 lai ; ingat nak ngendeng en hb,suruh belikan lagi selai
  • Phytonatal - NR : anak ku kena jaudice.. jadi doctor advice jangan amik... mak pun tolak laa ia ketepi, lepas hafiy takde kuning looo baru makan smula
  • Set lulur NR... hm boleh je laaa sental mana patut,tp lain kali nak beli yg murah2 jer he he
  • Kainbatik aka kain sarung?? wah sakan ku sediakan ada 10 helai..rasanya lepas ni 4 helai dah cukup ; bila ku pakai.. masa kat spital je nyah..time nak kangkang depan puan /en doctor,lepas tu aku bantai pakai smula seluar
  • pakai time pantang??? ha ha kirim salam hari kedua mak dah start pakai seluar
  • Seluar besar cap siam 18 hinggit satu, sila ada banyak2.. sik baik kali ni aku ada stok 6 helai, sangat untung,pakai time preggy leh guna sampai sekarang. ; oh seluar yang sama kalau d pasar malam or kedai2 d kl 38-40 hinggit selai.. meniaga best ni
  • Gel pelangsing Sireh keluaran sirehemas - best bangat, mak suka tak comot n senang d pakai.lepas pakai leh rasa panas lama laa jugak,harap2 kempis laa perut mak lepas ni.
  • Ubat Klinik Pancho ; perlu......memula tak ambil,dah siap lupa kat ubat ni..tapi bila hari ke 4 (hari kedua dah ulang alik spital,camne tak sakit)rasa berdenyut kat bawah n sakit sangat time nak duduk dan bangun, huhuhu baru laa fikirkan kembali ubat ni.Alhamdulillah lepas makan lega......rasa cepat je kering kat jahitan tut .... merangkumi ubat cepat sembuh (luka dalam),antibiotik,sapu kat tut, sembelit dan kecutkan peranakan
  • bra netek..amat penting
  • tisu masak.. amat penting.......tapi kekadang rasanya cam aku membantu dalam menambahkan pencemaran alam. ngeh ku buat alas dari susu tumpah,tisu biasa nanti akan tinggalkan ...(tak tau istilah),guna tisu makan,bersih je N aku,idak le ragu2 anak terminum habuk2 etc. tujuan asal beli nak alas time pakai gel bengkung dah jadi alas bra he he he
  • breast pad bukan takde tapi malas nak basuh he he he ,takpe dlm pantang je pakai tisu ni hehe
  • Kettle letrik - penting..sebab pantang umah mertua.....tak susahkan dia sangat...mandian dia sediakan minggu pertama jer,lepas tu mak masak air n mandi sendri je laaa
  • Maternity loop - perlu untuk 5 pertama jer.. lepas tu darah aku kuar skit jer pad biasa cukup
  • Pam susu- amat penting.. idak kalu bengkak susu mak nyah ooi,dengan anakda setakat 2 org ni dua-dua kena jaundice n tahan kat wad benda alah ni amat penting
  • Urut susu..jangan terlalu awal.......mak bidan kali ni hari ke3 dah urut.. banjir mak
apa lagi eee.. dah lupa daaaaaaa




6 comments:

Marisa said...

mama adib, walaupun saya pregnant anak no. 3.... tp setiap kali nak beranak dan berpantang rasa mcm tak tau je. hehehe....

tima kasih la ye kerana berkongsi... ada tips nanti share lg ye...

ha.. berkenaan dgn seluar siam tu beli kat ne?

Masayu said...

ubat klinik panco tu,,,

sy pun selalu beli kt situ,,, rasanya kalau berpantang kt kelantan,, memang mcm da rasmi amik set ubat kat situ,, mmg mujarab nak2 ubat utk kecut peranakan da mudah utk buang air be...

Arif Iskandar said...

betul..betul..betul...

ade benda yg perlu dibeli sblm bsalin n ade yg pas bsalin mcm jamu tu kalu tak membazir...

ape dia ubat klinik panco tu..ubat kuning ke..1st time mak dgr nyah..

Mama Adib said...

marissa

alaa ku pun terkial2 nak recall apa perlu bila 2nd pregnancy ritu,itu yg list out siap2 kurang-kurang buat rujukan 3-4 tahun nanti ha ha

btw seluar tu ku beli kat rantau panjang, hari tu beli kat kedai2 tepi k4 40 hingit selai huh

Masayu

yaa betul,suka bangat itu ubat pancho


Arif Iskandar
bukan untuk kuning,untuk mak-mak lepas bersalin

kebanyakan orang kelantan amik set ubat tu

m-i-o said...

tq for sharing:)

mak baca sambil kerut2 dahi, seram sejuk pun ada. taktau la apasal. padahal dulu bersalin c-sect. tp terasa2 keseramannya. hahaha :P

mamaDhea said...

mekasihhhh beb!! i lap u.. muah muah.. :D

actually mak nak tau pasal bengkung jek nyah sebab tak silap ko beli 2 jenis bengkung drp bengkungmoden.com tu kan.. tp, complete set kot tulih.. tenkiu tenkiu..