October 19, 2009

Jaundice 14 days sudahhhhhhhhhhhhhhhhh

14 Hari sudah

my hafiy masih lagi ada jaundice, bacaan pada hari ini 233 masih lagi tinggi........... statik bacaan macam minggu lepas

13hb lepas kitaorg anak beranak dah bermalam d wad memandangkan bacaan 331 esoknya keluar bila bacaan turun kepada 252

ummiku,mertuaku pun mula laaa memberi idea macam-macam

ingatkan dan menurun tahap s. bilirubin dalam darah hafiy rupanya masih sama

menyusu kalau malam tiap 1 setengah ke dua jam sekali, cuma siang dia memang banyak tidur, tapi maximum 3 jam mesti aku kejut n paksa dia menyusu

camne ni diknon mak dan fening ni

pst : tiada jamu, tiada kunyit d makan tiada lada itam semuanya ku stop

sampai satu tahap nak salahkan air milo lak... adakah wajar tak yah minum milo buat sementara waktu??

takkan keja togok air suam jer....... :-(

7 comments:

ibu2anak said...

salam puan,

kesian..saya memahami perasaan puan. anak sy dulu mcm tu la, G6PD lg. kalo ikut pengalaman sy, bila sy try bg susu formula (susu badan kuar hanya pd hari ke-3) kat anak sy, reading turun. bila start fully BF..reading naik. ntah nape. pastu sy fully selang-seli bg formula milk ngan BF. reading stabil, tak naik. sambil tu sy bancuh herba jaundice dlm susu (beli kat pusat perubatan homeopati & biokimia PDA ~ no tel: 04-9199644) -try la tanye ada tak outlet kat tempat puan. nama ubat tu "RTD". pd pendapat sy, formula milk elok sbb sekali bancuh everything dh siap ada dlm tu, while susu ibu kandungannya berperingkat. that's why lambat turun jaundice. masa kat hospital dulu, baby chinese tido 1 mlm je kat ward sbb mommy depa refused to BF, bg FM je. mebe puan leh try. insyaallah...minta pd Allah, Dia yg bg sakit..Dia gak yg bagi sembuh. wallahualam..

MN said...

continue breastfeed nyah.aku dulu aniq pun gitu..insyaAllah mudah2an...

Mummy Harith Hannah said...

Yep, agree with MN, continue BF jerr. Breastmilk always the best!

My Hannah dulu kena jaundice 2 bulan 1 minggu. Laaamaaaa! Kami buat detail scan at 1 month (check urine, blood test, scan perut, usus etc). Finally, when the result came out, ader dua kandungan nutrien yang kurang dlm badan Hannah. Protein dgn apaer ekk? Allah, den tak ingat apa. Then, Paed bagi multivits for baby. Barulah kuning nya turun sket, and finally hilang at 2 bulan 1 minggu. Hihi.

Make sure mama makan makan yang seimbang nutrien nya ya, sebab baby bergantung 100% pada your milk. Jgn makan benda yang panas, jamu, herba etc.

mamadanish said...

Anna..
U ada amik apa2 jamu ke?
Stop jamu..halia...lada hitam..or apa2 yang panas samapi your baby recover..
No worries...insyaAllah semua akan ok..

Jgn risau-risau tau..
MAy Allah Bless you..

mast@work said...

mamaadib, aiman dulu prolonged jaundice sampai 21hari.. bacaan tak tinggi sangat, tapi terlampau lama.. nak buek camno.. kena banyak2 sabar la ye.. Dr Hasmawati kat Damai Specialist cuma mampu keluarkan darah aiman n uji aje.. susu ibu the best remedy..

ibu 2AZ said...

hi salam kenal..dlm pntg lah nih ek..ari tuh bb i pun jaundice lamer dkg gak 20++days..bnyk i cube..ape je org rekemen mil carikan..duk bwh lampu semlm je pastu turun..tp lepas tu stil naik..even tak naik bnyk..i minum susu kambing..then bf kerap seme..alhamdulillah lepas tuh terus ok..u try lah..

Mummy Dasy said...

continue BF... cam daneen dulu pun camtu ari ke-3 BF dah turun bilirubinnye...tp masa tu sbb sehari sebelum minum air kunyit