August 24, 2009

Aku dah kena refer

Hari ini check up with Puan Doctor lagi skali.

Minggu lepas keputusan scan amat mengembirakan hatiku

hari ni pun bila jumpa puan doctor kitaorg berbahasa basi, memang penuh gumbira laa ku cakap plan nak bersalin kat kelate :-)

Nak cuti panjang doctor.. raya puasa ke raya haji (konon)


Puan Doctor pun menscan lagi bb ku

"eh eh kepala bb u bergerak laa, bukan kat bawah, ini serong ni "(jargon dia guna mak tak ingat loor)
kepala bb aku belah kiri, melintang.

"haa last week saya datang doctor cakap (doktor lain) dah kat bawah"
"tak boleh turun balik ke doctor" (mak yang bendul bukan pakar bertanya)

"camne nak turun balik sayang ooi awak dah 35 minggu kan, nak kena refer ni"

"tak boleh bersalin d kelantan kalau macam ni"


wah terus aku cuak

"tak kisah la doctor janji saya dan bb selamat"

"kami refer jer, nanti putrajaya akan tengok selanjutnya"

Puan Doctor tu siap panggil kawan dia aka doctor jugak tengokkan gambo scan aku.

berbual laa depa dua org tanpa ku faham sangat apa kebenda..

pujian idung bb aku comel, mulut bb aku comel, tengah menguap sgala dah tak masuk kepala aku.

yang pasti uri aku kebawah.. mcm berselerak..huhu

lepas scan,

doctor : Awk buat pe sampai jadi gini
aku : haa tak buat apa-apa pun huhuhu
doctor : nak refer kat mana ni
aku : putrajaya doctor
doctor : tak jauh ke??
aku : takpe HKL org kata crowded (ha ha mak sungguh berterus terang)


mak pun dapat laa surat refer. Sigh

doctor :nak tanya apa-apa lagi
aku : takde..( aku dah tak terkata)

esok ku akan g putrajaya buat apointment.

Doakan aku dan bb selamat yea.........

Doakan jugak ku leh bersalin d kelate :-)









16 comments:

m-i-o said...

haihhh...mak rase baby ngko cam baby mak dulu la nyah - mak dulu tetiba pada minggu ke-37 transverse padahal sebelum tu memanjang kepalanya di bawah.

kalo kepala dia bleh parking ke bawah balik mmg miracle la. mak ramalkan ko kne operate la nyah.

Masayu said...

hmmm

doa sampai akhir...

ada kes budak opis,, anak dia songsang

at last.. kepala kt bawah jugak..

boleh usaha lagi dgn doa..

tgk nasib lah nanti kalu dia nk kekal gitu jugak

apapun...take care
moga semua slmat

Ms Lola said...

Semoga selamat ko berdua anak beranak. Itu je. Sepupu aku mula2 placenta kat bawah, pastu naik balik ke kedudukan asal. ZTp last2 operate jugak - sbb benda lain.

::Umi Sufira:: said...

MA, papehal aku doakan both baby and mommy selamat ye nyah!ko banyak2lah berdoa dipermudahkan...

Arif Iskandar said...

kami doakan semoga awak n bb selamat bersalin tak kirela normal/csect, di kelantan/putrajaya..

ar.nie said...

Ttg baby songsang tue, macam pernah dgr ader petuanya (kat SI), utk galakkan baby pusing balik ke bawah. Kalau tak silap, buat kedudukan macam sujud tue. Lagi satu, yg nie lawak siket, suluh torchlight kat *** dlm gelap. Konon2, baby tend to move towards the light. Wallahu'alam. Browse laa balek (SI.com) bebila free. Hihi.

Apepon, semoga selamat ya, tak kisah laa bersalin di mana. :)

Zety Zin said...

Papehal pun kudoakan semoga segalanya ok beb. Tak kisah la tang mana pun asal ko dan baby selamat. Insyaallah.

Fara said...

Apa pun...di mana pun...smg semuanya selamat sudah. Klate ko, sini ko, sama jer. hihihi yg penting mummy n baby ok.

jaga diri yer:)

MommyDania said...

ku doakan selamat lah semuanya. aminnn

rina said...

saya doa ibu dan anaknya nanti selamat. mintak2 ada miracle berlakukan...

mamaDhea said...

beb, semoga selamat semuanya dan semoga impian nak bersalin kat kg halaman termakbul.. jg stress² okie.. ;)

m-i-o said...

hahaha!

yg sujud lama2 dan suluh torchlight ke bawah tu mak pun buat nyah. tp tak berjaya.

lagi satu ialah letak earphone ke arah bawah jugak macam kekdah torchlight tadi - tetapi result mak adalah gagal juga.

anyway, cubalah. kot2 jadi. mak dulu ada masa 5 hari aje. pastu memang scheduled c-sect la sebab dh masuk minggu ke-38 doktor takut kalo terberanak, pastu keluar tali pusat dulu or kaki dulu - agak merbahaya di situ.

all the best to you:)

m-i-o said...

err, lupa nak tambah. the problem is, pada masa mak dulu iaitu minggu ke-38, air ketuban telah mengurang manakala baby pulak dah bertambah besar maka ruang untuk bergerak ke bawah bertambah sempit.

masa tu tiap2 malam mak takleh tido sebab terasa baby bergerak tak hengat punya dlm perut. agaknya dia pun bertungkus lumus nak kembali ke parking asal. agaknyalah.....

Fid said...

oh
nyah semoga selamat segalanya yaa
ke aku tertinggal train?

KV said...

so, cemana?

Mama Adib said...

Dear All

Trima kasih atas doa dan petua..

ku akan cuba buat sujud tu sambil berdoa mana tau Allah makbulkan. Amin


nak suluh torch light susah skit, mak sorang2 kat umah,kang terkangkang kan nak buat ha ha

kalau boleh nak bersalin normal.. tidak kalu makin parah laa ini tummy ku ha ha, dah le ku sakan beli bengkung nih.

itu laa saja updatenya, next appointment 3 Sept......tunggu resultnya

tp stakat hari ini tendangan kaki anak ku maintain belah kanan perut.

tapi apa yang penting
normal ke c-sect ke semoga aku dan bb selamat nanti. InsyaAllah.