June 1, 2009

Catatan Perkembangan Pendidikan My Adib

Mak sebenarnya kepupusan idea untuk blogging, tp bila jengah blog cik Fid , ku rasa macam best jugak, kalau ku catat skit pasal perkembangan adib.

kurang-kurang leh jadi ingatan mak di masa hadapan he he

my adib
dah tahu eja dan tulis
  1. A.D.I.B
  2. MAMA
  3. ABAH (tapi abah kekadang ingat-ingat lupa)
  4. Susu
  5. Kuku
  6. Kaki
  7. KFC - yg ini senang amat, sampai dia tak percaya eja KFC semudah itu ha ha
  8. mata
  9. bus

alphabet yang dia kenal hampir semua, kecuali kekadang ingat kekadang lupa huruf T, Y, P dan H

bila tiba je kat huruf H dia mesti kata, "mama ini b.a.h kan" H di relatekan dengan ejaan abah.

huruf 1-10 dah ingat dan kenal. kekadang dia masih konfius no 8, 9 dan 6 terutama kalau tengok jam tangan dia dan jam pada kereta.

kalau mengira (hafal 1-30 dah lulus tapi kekadang tunggang langgang juga) kejap seventeen , tweenty, sixteen,

teknik ku mengajar, he he memula mak rasa banyak sumbangan dalam perkembangan adib adalah Twinke Tot dia, mama adib tukang revision jer.

biasanya dalam perjalanan pergi dan balik dari sek, ku akan tanya jam kat kereta

sewaktu berhenti kat traffic light, ku akan tanya no kereta di hadapan atau tulisan pada belakang atau lori.

ku belikan jam kat dia, jadinya hari-hari kerja aku tanya jam dia pukul berapa ahak.

Tapi my adib ni, dia ikut mood juga, ada hari dia amat rajin dan bersungguh melayan kita, ada hari dia akan buat tak tau he he.

sudah tau, boleh bertanya dan menjawab serta faham

what is your name

my name is

where do u live

i live in

how old are u

im 4 yrs old

how do you do

im fine tq

dia dah menghafal alfatihah, 3 Qul ,doa makan dan penerang hati.

adib juga tau beza antara big, small, tall,thin, beutiful vs ugly. shapes pun dah makin banyak dia dan mama dia terpaksa tau.

dah tau kira benda dlm buku, contoh ada 4 flowers dan relatekan dengan 4 fingers.

Setakat 10 fingers tu dah lulus laa.

buku kegemaran dia sebelum tidur

  1. Learn and Look - Numbers 1-10 (dah naik muak ku tengok buku ni)
  2. Thomas and Friends
  3. Kamus Bergambar (ada ler beberapa page fav dia)

tapi macam ku selalu cerita sebelum ini, my adib pemalu orgnya, jangan harap dia akan tunjukkan skil depan org lain huhu, event depan abah dia pun susah dia nak tunjukkan skill.

Sekarang ni, ku tengah belajar lagi teknik nak kan anak aku kurang pemalu, yakin dan berani bercakap dengan orang lain. hmmm

Korang ada idea tak camne nak bagi anak kurang pemalu.

dia lebih rela berbisik dengan ku kalau ada orang tengok dia bercakap hu hu hu


5 comments:

::Umi Sufira:: said...

Seronokkan tengok perkembangan anak2....hihi...adib pemalu eh..Syaura pon kalu datang angin malu dia, cakap ngan kita tak dengar suara kalu ada orang lain..kekeke..

rizza said...

waa.. bagus tu syabas!!!!!!!! teruskan

Queenin Murni said...

pemalu eh? dkt skool ngan kawan2 pon tak byk ckp ke?

takpe.. nanti dah byk kawan2. mesti dia jadi tak malu sikit.. :P
but if u woory much, boleh la join social class.. :)

Mama Adib said...

Umi Sufira
anak ku ada geng rupanya

Rizza
tq, mak tengah blaja lagi nih

Queenin Murni
kat school? kekawan tegur dia, dia leh sengih tersipu2 jer

masuk kereta jer,baru dia akan citer kat aku
"mama itu kawan adib"

time blaja ku tak tau lak camne
tp kalau dgn aku,
misalnya, tengah pakai shoes dia, dia nak nak citer apa berlaku kat school hari tu, tup2 dia nampak teacher dia,terus dia berbisik or diam.

dia memang jenis lambat warm up he he

mamaDhea said...

MAA,
adib pemalu ek.. meh kawan dgn dhea.. mesti hilang rasa malu tu sket2..