May 7, 2009

Adib 1st Term Result

Ini lagi cerita tok kaduk, tapi mama tetap nak tulis, sbbnya sebagai catatan result my adib untuk 1st term.

Examnya 30 & 31 March lepas.

Ku dapat result dia akhir bulan lepas he he

keputusan exam dia adalah
  1. Bahasa Melayu - 100%
  2. Matematik - 96% (2 salah)
  3. Phonic aka English - 68% (ha ha tak terkira salahnya)

bila ku tgk kertas exam dia,ok la mak leh trima hakikat, my adib confiues bab shape dan aku pun tak pernah ajar dia bab jenis2 shape ni.

Triangle/Ovel/Circul/Square apa lagi eee, ku pun lupa laa bab-bab ni ahak.

lepas tu dia tak tau padan gambo egg dgn perkataan dan door dgn gambo, ha ha ni salah mak jgk, ajar in BM untuk telur n pintu.

lepas tu ku perasan adib careless skit, ada dua tiga soalan dia tak jawab, hu hu burn gitu jer.

ooh lupakan pasal result adib, itu cuma sebahagian dari pengukur tahap kefahaman dia, mak ok jer, walaupun kedudukan dia 9/13 ha ha ha

citer sekarang, mak punya aim untuk perbaiki kelemahan dia dlm english, mak lebih banyak menggunakan english dari bm atau guna kedua-duanya sekaligus.

stakat ni nampak ok, yea la dia dah besar boleh faham right= kanan, left= kiri dan sebagainya.

Dan plan seterusnya nak g kursus phonic ni.

soalan saya saper pernah g kursus phonic

antara al Amen cepat baca

dan bacalah annaku mana lagi ok


10 comments:

::Umi Sufira:: said...

Wow Adib! Not bad huh..tahniah for both mommy and adib:)

rizza said...

guna dua -dua bahasa sekali gus....

kena wajib belajar phonic ke?

macam mengarut je phonic2 ni.. sorry kami memang tak guna phonic2 nie.. menyusahkan je.. hehhe

ajar ejaan terus(BI) atau suku kata (BM) lagi mudah ingat dan faham...

ok.. saja menyampuk...

MommyDania said...

whoa..dh ada exam? caya laa..
adib pi school mana? adakah bermaksud thn dpn dania juga kena masuk school supaya lbh cemerlang, terbilang, gemilang?

Mama Adib said...

Umi Sufira
trima kasih, mak tetap bangga dgn pencapainan anak mak ha ha

Rizza

oh takpe sampukan anda d alu-alukan.
hmm ku bukan apa, skrg depa kan mengajar phonic, natikan teacher ajar lain mama ajar lain hu hu hu

itu yg rasa terpaksa rela g blaja

MommyDania
ha ha alaa penilaian biasa je,bukan exam sangat pun.
dia blajar kat Twinkle Tot sek 5
2 in one, playschool n daycare.

Ealyie said...

Chaiyok! Chaiyok! Nyah..
u can do it!

p/s: errr.. mama ke adib yg belajo nie??? ;p

Marisa said...

adib tadika ada guna apa2 method ke?

mamaDhea said...

wah, boleh tahan result peksa Adib.. ;)

takpe, usaha lagi tau.. mesti boleh! ahaks.. aku plak eksaited lebey nyah.. sori.. ;P

Masayu Ahmad said...

rasa mcm menarik je kursusu
al amen tu..
berbaloi utk anak2

m-i-o said...

2 kursus tu mak pernah dengar tapi taktau la keberkesanannya. beb, mak rasa semua teknik bagus tapi tengok macam mana kita nak apply. ada benda kita kena pakai phonic, ada benda kita pakai whole word terus. janji masuk, kahkahkah.

mak pun tgh try n error. nak ckp lebih2 kang mak terbagi ajaran sesat pulok ;) sama2lah kita blaja.

mak rasa adib bukannya taktau. dia cuma belum ada pendedahan. sekali dia tangkap - terus pecut wooo

arina said...

beb,
dua-dua aku ada guna. dua2 pun sama je.

ko beli satu pun cukup. yang penting kena consistent.

budak2 cepat aje tangkapnya.

rizza,
actually phonic tu pun macam kaedah suku kata tu la jugak.

:D