April 2, 2009

Kerja

Perbualan dengan adib semalam membuatkan aku terfikir, susah jugak yea nak cerita tentang jenis pekerjaan aku.


atau aku jer merasakan susah untuk aku jelaskan kepada orang tentang kerja aku??

ummi aku sampai sekarang tak tau aku kerja apa keh keh

adik beradik aku pun rasanya tetap tak faham kerja aku, lebih lebih ayat yang terkeluar dari mulut mereka.

"Waah syoknya, gini mu kerja" kata adik aku yah yang bekerja sbg technition d SP (dia pun sesusah aku nak explain, paling mudah, kitaorg cakap "kami keja kilang.")

he he orang nampak mudah jer kerja aku, boleh keluar sesuka hati, sikit sikit mengular ooops, ular ular jugak tiap bulan tetap kena ada sales idak kalu jenuh nak menjawab.

ingat lagi, masa memula nikah g jenjalan umah saudara mara sebelah suami aku
bila berbahasa basi, diaorg akan tanya
"kerja apa?"
sambil sengih, "kerja kilang"
ku tengok muka MIL aku berubah hu hu hina ke kerja kilang.


abg ipar aku pun kerja kilang. walaupun sebenarnya adalah Senior Manager aka engineer yang gaji riban-riban. oops tapi dia citer kat kakak aku, dan kakak aku citer kat aku, member dia kat UK sama level dgn dia rumah siap ada swimming pool, dia hu hu baru je mampu dok umh corner lot.


tapi orang kampung tanya jawapan paling mudah kami bagi "kerja kilang"

macam en suami senang kerja apa "askar"
my sis kerja apa "cikgu"
hmm kerja bank pun senang kerja kat mana? "Mebeng" waaah terus nampak gah walaupun mungkin sekadar cleaner. oops ku bukan merendahkan kerja cleaner

tapi bila tiba time anak, ku rasa ala takkan nak cakap ku keja kilang lak.

camne korang citer tentang kerja korang dekat anak korang ee??








12 comments:

MommyDania said...

err..belum smpi stage kena citer la. mybe blh amek skill ko pulak.

eZa said...

anak: mama work kt mane?
mama: keje kt ofis
anak: ofis mama kt mane?
mama: kt work mama la..

hehehe smpai x puas hati anak bjg aku bile aku jwb camtuh. ade je lg soklan dia nk dpt clear answer... hehehe as they grew up, they'll understand ;)

mamaDhea said...

beb,
anak aku siap tanya sape nama bos mama, etc etc.. kahkahkah!

citer je laa.. jgn sangka dia takkan paham.. er, sebenarnye ko keje ape? ;P

Mama Adib said...

MommyDania

tunguuuuu...

Eza
hang lagi teruk dok pusing pi mai pi mai tang tu

Sha

wah wah lagi canggih, anak aku belum sampai tahap tanya bos bagai lagi he he
tempat aku kerja dia tau, sbb aku tunjuk kalau lalu depan opis aku he he

farah225 said...

aku pulak orang tanya kerja apa
kalu aku jawab kerja kat kesihatan.mesti orang kata misi.susah benar nak explain.kerja kat makmal kementerian kesihatan.kerja kaji makanan, buleh makan ker takleh makan.heheeheheh.

rina said...

mama keje ofis...

m-i-o said...

emmm, mama BOS. sebarang pertanyaan lanjut tidak akan dilayan.
ah ah ah.

~dilema seorang kuli~

Umi Nawfal said...

kah kah kah.. aku pon keje kilang gak!? tapi kan ke kat kilang tu macam2 jawatan nyee?? kan? kan? kan?

miz_eda said...

Kalau anak saya,

mana nak pigi mana?

saya jawab,

mama nak go work

cukup setakat disitu sahaja :)

Yan said...

ibu keje opis.. :P

Mama Adib said...

hmm ok laa e menjawab "mama keja opis"
korang pun jawab keja opis gok.
tq aa

mySoul said...

wah, keje aku lak cemana eh? kdg asik laa manjang duk kat tepi hway, dulu selalu g balai2... kadang ukur jalan, kdg duk dpn pc wat proposal jek? tp kalu blk kg org tanye, aku kata aku keje CLEANER.