April 20, 2009

Kenapa Adib Perlu Pergi School



1. Kerana mama bukan lah seorang guru yang baik dan penyabar dalam mengajar adib.


2. Kerana mama perlu pergi kerja.
Dari pukul 8am-6pm mama tidak bersama adib, mama rasa rugi sekiranya masa tersebut di buang begitu sahaja.
Malam-malam mama akan kalut untuk masak la, berehat laa, tgk berita ler, lipat kain ler, penat lee, jadinya masa mama untuk mengajar adib amat terhad.


3. Kerana jika mama hantar adib ke rumah ibu (pengasuh adib), adib hanya akan bermain, tgk tv dan bermain sahaja.


4. Kerana mama nak adib berjumpa dengan lebih ramai kawan-kawan,jika adib tinggal rumah ibu, adib cuma ada abg raihan (anak ibu)


5. Mama nak anak mama lebih berdikari, lebih pandai bersosial, lebih berani dan yakin pada diri sendiri.

6. Kerana mama tau mama bukan la kreatip dalam mengajar anak mama. hu hu hu dan mama banyak M dari R



Pandangan mama setelah adib ke school.
(setelah di hantar selama 3 bulan 3 minggu )

  1. My adib makin berani, makin kurang pemalu bila berjumpa dan bertegur dengan org lain (he he faktor usia pun sama jugakkan, dah makin besar, takkan nak malu2 lagi kan kan kan)
  2. Adib dah tau mengira, sudah faham konsep bilangan. Kalau dulu dia tibai kira 1,2 ,3 sampai laa ke number yang dia suka, padahal benda/gambar yang di tunjuk hanyalah 4 ajer
  3. adib dah tau menulis A-Z dan number.(walau pun masih tunggang terbalik sesetengah perkataan tapi mama tau anak mama blajar sesuatu)
  4. wah kalau dulu time mama mengajar, adib cuma reti buat bulat bulat bulat dan conteng-conteng sahaja. Sekarang my adib dah tau dan siap berbangga bercerita dia lukis apa. (keh keh padahal takde rupa benda pung)


11 comments:

Masayu Ahmad said...

alternatif yang bagus untuk ibu2 yang sibuk

Hakim pun pergi school sejak umur 3 tahun.. terisi sedikit masanya dapat ramai kawan

Fid said...

bab melukis beriya cerita tapi tak de rupa pun tu kan anak aku pun gitu
iye2 lukis mommy..mmg laa...bulat bulat..bulat...garis2..siap dah 'mommy'

anak aku diakan gi taska...pagi2 ada 2 jam learning time..

mamaDhea said...

jue,
anak aku si dhea tu hari2 ckp nak gi skool.. :D

Mama Adib said...

Masayu
setuju, nampak la beza dia sebelum pergi daycare dgn tinggal kat rumah ibunya.

Fid

ku rasa, kalau kat nusery skrg dah ajar benda-benda tu ok la, tapi bagi aku bila anak kita dah 5-6 tahun, kena hantar ke playshool yg lebih sistematik, seandainya kita tak mampu mengajar sendiri.

aku dulu tak pernah pergi tadika tapi tetap dapat no 1-3 dlm kelas.

tapi zmn sekarang, anak-anak kita makin mencabar, budak-budak makin pintar dan cergas.

buat sekelas dgn anak rizza huh jenuh anak kita nak kejar hassan keh keh keh

apa pun ku tak setuju andai kita hantar ke sekolah dgn mengharap anak kita pandai membaca dan menulis sahaja.
Bagi aku sosial, kreativiti dan mental dev lebih penting.

Mama Adib said...

Sya
pi la hanto,
tak perlu hanto tempat yang standard2, kena pandai pilih le jugak, cikai sangat nanti blaja ntah apa2 lak dgn kawan2 dia.

standard dan ada nama sangat, depa lebih byk tekan kat blajar jer. result oriented(Ni berdasar survey aku loor)

best la tgk anak kita blajar berkawan, anak aku school dia siap ada camping, telematch, lawatan ke zoo etc.

kita dulu mana ler ada benda2 gitu. ahak.

Fid said...

mamaadib
ohhh
aku tak 'kacau' ya apa2 jua keputusan
bagi aku anak aku too young utk ke tadika kahkahkahkah

and case kalau sekelas ngan hassan
tak da hal sebab anak aku pun pandai mcm hassan juga! kahkahkahkahkah

nantilah aku perjelaskan lagi pemikiran gelong dan sewel aku...kat blog aku..sok ka mlm ni ka

jua said...

permasalahan i dgn Faris hanyalah di no.5...
entry mu ni dah buat daku tergedik-gedik nak survey school utk Faris esok.

mamadanish said...

mamaadib,
I pun kesian sgt kat Danish duk terperuk dalam umah masa i pi keje.
Atleast,skang..seronok la jugak..hari2 ada je lagu2 baru dia nak nyanyi:)!

rizza said...

mamaadib,,,, jgn la rase ketinggalan ke apa kalau sekelas ngan hassan.. maisng2 punya potenntsi... mana tau adib ade potentsi tersendiri,,, tak semestinya pi tadika tu leh keluarkan segala potensi nye tu.. apa yg mamaadib dah buat dirumah sedikit sebyk akan membina potentisi2tu lebih menyerlah,,,,

ye... akif ngan hassan tu sama2 sekepala... "suka belajar ikut kepala depa " hehhe

Mama Adib said...

Jua

Sila lah meneruskan gediks mu itu, baik untuk anak2 kita jg akhirnya.

Mamadanish
itu ler sbbnya he he

Rizza
hu hu ku tak kreatip and banyak M, stakat ajar dia menulis dan baca kat buku gt jer ler yang reti ku buat.
rasanya perlu masuk kursus teknik mengajar kanak2 nie.

rizza said...

kalau cam tu ibu2 kena pi kelas..
"kursus mengajar anak anda belajar"

hehhe