April 20, 2009

Dilemma

Ku sekarang dalam dilemma, huhu benda memang lambat lagi, tapi ku memang suka berfikir dan plan awal-awal. waaah camne tak mau tension2 nie

dilemma aku fikirkan anak aku. siapa lagi kalau bukan my dear adib.hmm

kalau ikutkan due aku, 29 Sept aku akan bersalin.
Bermakna dekat2 dua bulan aku akan berada di kelantan, berpantang di sana.

bab berpantang tak jadi masalah, yg menjadi masalah, my adib.

umh mi aku bukan ada org, adik adik masih bersekolah, yang akan keluar pagi, petang pukul 4-5 baru balik.

my umi lak penender kantin, memang hidup dia kat kantin je laa.
balik rumah mungkin sekejap2 sahaja.

kitaorg adib beradik memang faham, dan memang berpengalaman nama ajer berpantang , tapi duduk sorang2 di rumah.

smpai masa umi aku akan ambil bidan yang akan datang mengurut aku, dan lepas tu dia balik kejap untuk hantar kembali bidan.

dulu-dulu, nenek aku akan datang, bawa daun akar kayu, tolong mana yang patut.
Sekarang dia dah tua dan dah tak larat.
time adik aku pantang tahun lepas, dia kata dia memang duduk sorang2 kat umh mi. hu hu hu memang boring giler. anak dia tasya kekadang ada dgn dia dan banyak kadang adik ipar akan ambil bawa balik.

Bagi kes aku kali ni, ku plan nak ambil pembantu yang akan tolong aku sepanjang ku kat umh, di samping bidan.

aku tak kisah pun berpantang sorang-sorang, yang menjadi dilemma aku sekarang, my adib hu huhu
siapa akan layan dia sepanjang aku dlm pantang.

ku cukup kenal my adib, manja yang amat oh mak mengaku rupanya anak mak memang manja.
kalau dia nak pee/wee, ini kes kalau aku ada kat umh looo, aku mesti hantar dia ke pintu toilet. idak kalu dia mesti tahan sampai aku hantar dia. rela tahan beb.
nak susu, mesti aku jer yang buat, time abah dia ada pun nak mama buat.

ku dok terbayang dari pukul 8 pagi hingga pukul 4-5 petang, wah my adib mesti kerja merengek jer, mesti nak mama dia layan. Mampu ke aku handle adib dgn bb nanti hu hu hu.
1. Ingat nak cari tadika kat kelantan, atleast setengah hari dia pergi tadika idak ler dia boring sangat kat rumah.tapi siapa lak nak hantar dia nanti ke tadika.


2. Fikir juga nak tinggalkan kat umh mertua, boleh mertua tolong hantar dia ke tadika atau layan main dengan adib. Tapi nanti ujung minggu jer baru jumpa adib. mau dia marah kat aku, dah ada bb terus tak mau layan adib. hu huhu


3. Terfikir juga nak suruh en suami yang jaga. Ahak (siang hanto le ke nusery) mlm tidur dgn my hb, ujung minggu balik jumpa mama dan bb.


4. Terfikir nak berpantang umh mertua oopps sanggup ke aku?? he he seboring2 dok umh mi, rasanya umh mi tetap best.


lagipun mi mesti bising, hmm ke mi takkan kisah ee.
time bersalin adib dulu mi bising sebab mertua aku tak kisah sangat bab pantang, dua minggu kat sana langsung tak bertunggu, takde minum air akar kayu etc.


fenin ni fenin.





kekadang rasa cam nak pantang kat Kl jer keh keh, sah-sah takde daun2 daun kayu bagaikan.umi aku mau lagi bising tak ingat.

setakat mengurut rasa boleh cari. hmm tapi yang best adib tetap boleh g school.waaah berangan jer nie , ada hati nak berpantang kat kl keh keh keh




pst ; sila abaikan mak yang dlm dilemma.



9 comments:

arina said...

aku rasa berpantang kat rumah pun ok je beb.

pengalaman aku masa anak first dulu. laki aku kebetulan hari pertama masuk keje tempat baru, hari tu jugak aku bersalin. so memang takde cuti pun. mak aku lak memang kerja masa tu.

so memang sorang2 aje kat rumah.

kalo kat sini at least ko buleh hantar adib tadika kan. tapi at least laki ko kena cuti jugak la barang 3-4 hari so that badan kau betul2 sihat sebelum nak jaga baby baru.

insyaallah selamat semuanya.

Yan said...

mak hadap pantang dengan amir & arif dulu.. ni time #4 ni, laki mak suh pantang kat KL je.. pengsan plak aku nak berkuntau dengan 3 orang hero by then :P

Marisa said...

a'ah kat umah pun ok.. tp cari la helper utk tolong.

Masayu Ahmad said...

hantar adib kat tadika tu bagus.. sebab dah setengah hari balik nanti dia dah penat.

Bagi pada ayah dia jaga pun ok.. sekurang2nya ana boleh berehat sepjg 40 hari.. lagipun bukan dengan org lain ayah dia kann.. lebih selamat..

dalam tempoh pantang tu boleh tumpu pada baby dan diri sendiri dulu.. biasalah dalam pantang tak boleh bergerak banyakkan.. takpelah berpisah sekejap..

semoga dapat memecah kebuntuan n dilema..

masa melahirkkan arif saya pantang sekejap sahaj di kampung... lepas tu balik sini bila dah sihat..jaga dua2 anak2 ni.. Hakim saya hantar pengasuh..ayah dia balik keje.. baru amik hakim..

mamaDhea said...

pantang kat umah hang je ler.. adib antar gi skool.. ;)

miz_eda said...

saya senagja takmo berpantang kat kampung..kes takmo berenggang dengan hubby..buleh?

tp time saya dulu ada pembantu, amik local maid tapi cuma sempat bertahan selama 3 bulan..ok la dari takde langsung..

Mama Adib said...

Ana
ku belum ada keberanian nak berpantang kat kl, mungkin anak ke 3, akan berpantang d kl
keh keh bercita2 tinggi tu, cerita bab anak ke3 terus, yang dlm perut pun lum keluar ahak.

Yan
mak memang respek le kat ko, udah le ko tu takde pembantu, agak2 dlm pantang akan ada pembantu tak??

Marisa
trima kasih, akan d pertimbangkan untuk anak ke 3

Masayu
saya tetap akan hantar adib ke tadika d kelantan nati, kurang-kurang dia tak boring sangat.
tapi tengah berkira-kira lagi samaada nak dia berada di rumah mertua atau bersama saya.
Bersama en suami he he awal2 dia dah gelak panjang dgn nada menolak.

MamaDhea
ku tak berani lagi loo nak berpantang sendri d KL
anak ke 3, rasanya memang akan d KL. muah muah bila ntah anak ke3.

Mizeda
ku ni, kalau kat KL pun tetap akan berenggang dgn en hb, sbb dia nun di SP. ahak

Arif Iskandar said...

kite pun hadapi dilema yg sama..lagila tak pernah berenggang ngan Arif..bile masuk labor room nnti akan kutinggalkan Arif ngan sapa pun masih blum dapat jawapan..niekan nak menjalani waktu berpantang..

Ya Allah, semoga dipermudahkan urusan kita sume..

Mama Adib said...

Ammi Arif

saya sik baik kat KL ni ada pengasuh adib, kira adib sangat rapat la dgn dia.
Lagi nasib baik time jangka bersalin nanti lepas raya, kiranya sambung cuti panjang terus he he