March 26, 2009

School tak best!!!!!!!!!!!

wah ku tension my adib dah nak masuk 3 bulan pindah ke day care aka playshool.
tapi hingga kini ayat dia tetap "tadika ulat tak best"
kenapa ntah, sebagai ibu, ke perati tengok cam best jer school dia, teacher-teacher berpengalaman, ada lawatan ke zoo, ada telematch, ada camping (depa ada school schedule for the whole year)


hari ini paling over perangai dia, tak mau bangun, ku paksa dia bangun, bogelkan dia kat tempat tidur, angkat, dia buat-buat lembik ku lepas, geram hu hu hu


ku ketamkan sedas, angkat ke bilik air
dia duduk terjelupuk dlm bilik air, ku jirus dia
"mama jahat"
"mama tak guna" ayat dari mana ntah dia belajar
tak kisah laa adib apa ko nak kata mama dah lambat


lepas ku lap dia, ku cakap "adib yang tak good tau"
dia buat hal lagi, dia baling baju school, tak mau pakai
"takpe kita pakai baju biasa jer"
boleh dia rational balik, setuju pakai baju school.


sampai school buat hal balik, membontot aku jer,
"kat sini tak best ramai orang" (ramai kawan-kawan school)
ku tinggalkan dia dalam keadaan muka dia berarak mendung. kelat.


dalam kereta tadi, ku terfikir adakah my adib tak suka school sekarang, sebab rakan sekelas dia ramai.
school lama hanya ada 8 budak (mixed umur sbb tadika tu baru di buka)


aku tak suka school lama dia sbb teacher dia bertukar ganti, harapkan owner jer yang memang ok dan sukakan budak.



school sekarang dalam kelas dia sahaja ada 14 orang. tak termasuk umur 3, 5,6 lagi hu hu hu

update : hari ni adib bangun tanpa perlu di kejut, langsung tak buat perangai, tapi masa ku masuk dlm kereta lepas hanto dia, nampak dia sedikit kelat.

ha ha adoi laa anakku.




9 comments:

MommyDania said...

uih, bestnye school adib. gi zoo, ada jalan2. adib gi school tau, nt big good boy!

Mama Adib said...

MommyDania

hu hu adib ni pagi-pagi je dia buat hal, kes tak mau bangun pagi laa ni

eZa said...

buat perangai nk dpt adik kot eh? sabo byk2 nye mamaadib... ;)

kekdg memarah diorg, smpai sehari rs guilty... :(

mamadanish said...

mamaadib,
U kena spot check bebetul ni, cos dah 3 bulan kan tapi Adib stil tak suka tadika tu.

Cuba tanya dia dan selidik kenapa dia tak suka, kurang perhatian dari cikgu2 ke or apa.Or ada apa-apa dia tak suka or diorang suka paksa2 ke or ada budak buli dia ke.

Kesian pulak dengar, cos mesti ada sebab ni.

Ke adib saje2 nak manja2 cos nak dapat adik?:)

Mama Adib said...

Eza

ada ke kena mengena dgn adik hu hu

mamadanish
itu ler, rasa cam kena check laa pasai apa dia tak suka sangat, daycare lama ok lak, takde dia kata tak best g school
bab kena kacau dgn kawan tu kerap juga dia cerita, tetapi dia tiga hari lepas tu dia akan cakap kawan dia dah baik, dah tak gaduh-gaduh.

sesekali ingat nak hantar je kat school lama hu hu :-(

rina said...

mencabar kesabaran betulkan budak2 zaman skang... nak2 yang dh panjang akal ni... mau tak ari2 jadi singa...

mimielola said...

Ya Rabbi... mana dia belajar statement2 gitu? Misti citer2 alih suara Jepun ni...

kakyong said...

salam ziarah & salam kenal..

mungkin ade yang tak kena kot.. cuba tanya2 dgn cikgu dia ker.. @ slow talk dgn adib sendiri..

Mama Adib said...

rina
itu ler sangat mencabar hu hu hu

mimielola

nyah, ku tak tau nyah dari mana itu ayat dia dapat, tapi rasanya dari alih bahasa cerita jepun ka,indon ka atau kartun melayu pun ada kut

Kak Yong
bila tanya teacher dia takde pulak komen. dia biasanya pagi je buat hal, lepas tu ok je main dgn kawan-kawan.