March 4, 2009

AJARKAN KU TEKNIK...........

....tidurkan anak awal, bangun kan anak awal hu hu hu

hari ini aku cukup geram dengan my adib, seperti biasa 7.20 ku dah mula sessi mengerakkan my adib.

hari ni dia maintain tidur, buat derk jer,
8pg belum tunjuk tanda nak bangun , aku dah geram.. takkan lambat lagi masuk opis, dah ler memo baru je d keluarkan oleh HR tentang attendance

ku start gertak dia, nak g kerja tinggalkan dia sorang sorang

mak aih maintain tidur. boleh????????

8.10 selepas ku bagi pesanan berikut (sila baca dengan nada garang dan kuat)
adib mama nak pergi kerja
adib tak mau bangun mama tinggal adib tau
adib jangan nangis
adib dengar tak??

dia angguk tapi mata masih pejam.

ku memang tinggalkan anak aku, terus g opis, (kejam tak??)

sms kat hb luah perasaan
hb aku kata
sian dia, mama ni

aku reply
abih macam mana, cuba abang cakap, dari pukul 7.30 sampai skrg dia tak mau bangun.

lepas punch card ku buat satu lintas hormat kat opis, terus balik keh keh, idak ler ku seberani mana tinggal anak lama-lama

sampai depan umah dgr tpn umh berbunyi

sah sah laki aku tpn nak check keadaan anak dia

tidur mati beb, dia tak bangun anngkat telephone pung

ku masuk umah kejut lagi dia, sekarang siap dengan ayat tambahan

kalau adib takmau bangun abah cakap tak mau beli tiket flight
biar mama sorang-sorang je naik flight.

terus dia buka mata. boleh???
ku sambung
malam ni jangan harap adib boleh tengok tv, baca buku lepas tu tidur faham??

(boleh ke ni)




ee geram aku..

adib tak mau mandi nak pakai baju jer

aku dlm hati; lantak ko janji nak g school

eh takkan tak nak kencing dulu , nanti terkencing kat school kang
nak
bawa ke toilet kencing

memang taknak mandi, tukar baju, ku basuh muka dia hantar ke school

hu hu kul 9 baru dia masuk school, kawan -kawan dah abih line up dah.


boleh tak korang yang budiman ajar aku teknik tidurkan anak awal dan kejut anak bangun awal..........
pst : ku siap terfikir nak cari org yang boleh tolong mandikan anak aku pagi2 dan hantar ke school dia, agak2 ada ke???

6 comments:

::Umi Sufira:: said...

Mmmm pernah dengar salah satu cara sambil kejut anak tuh pegang ibu jari kaki dia...tu jelah dpt nak tulung..ngee..

Aida said...

kelakar lah mama adib ni .. berani jerk tinggalkan adib tu kan .. dan yg tak sangka dia boleh sedapppp tdo tu kan .. kalau mcm aida, selalunya tdo pukul 10, pastu jam 7 mmg dorang dah bangun .. tp nak cepat suh dia tdo dgn bagi dia makan kenyang² .. tak tau lah dgn adib boleh jalan ke tak ..

Masayu Ahmad said...

bijak adib gertak nak naik fligt!!
ada tak benda2 menarik kat skoll dia..
Bagi main sampai penat then bagi mkan kenyag2..

rizza said...

kena suruh tido awal.... dan limit kan masa malam dia tu.. tido awal.. bangun awal....hehhe tu je le...

miz_eda said...

waktu tinggalkan dia tu ada sesape2lagi tak kat umah? kalau takde sesape bahaya tu..

nampak gayanya macam nak kena hire bibik so atleast bibik blh tolong kejut, mandi, dan hantarkan si Adib ke school, boleh?

Mama Adib said...

Umi Sufira
pegang ibu jari anak macam mana tu..

aida
kalau ikutkan memang ler bimbang tinggalkan dia sorang2 tapi dah takde pilihan lain, dia buat tidur mati

Masayu
flight tu memang dia punya kegemaran tapi bimbang juga sbb tak boleh pakai selalu ayat flight sbb bukannya murah tiket flight tu he he

budak-budak zaman sekarang katakan, saya dulu masuk u baru boleh naik flight, dia dah berkali2 naik hu hu

Rizza

ku smlm tutup lampu pukul 9, pukul 11 lebih juga dia tidur hu hu

dulu-dulu ingatkan bila dia start pergi school dia akan penat dan reti tidur awal rupanya tidak.

bab bagi makan kenyang-kenyang mlm (biasanya sblm maghrib) memang dia makan nasi tapi portion dia makan cuma suku dari kita makan ler.

Mizeda / Efi (iye ke nama hang efi)

memang takde sesiapa, ku tinggal 2 branak je kat umah hu hu

actually rumah ke opis 7 min je jadinya g balik dlm 15 min. bimbang juga tapi dah takde pilihan lain.

hire bibik
kalu ku hire bibik dengan sebiji lagi kereta ku kena beli he he
tak boleh jalan kaki jer nak hantar ke school adib.