October 10, 2009

6 hari sudah - imbasan detik kelahiran adeeb hafiy

salam semua, hari ini baru laa mak mampu kembali kedunia maya ;-)

Seperti yang korang ketahui.. ceh ceh ceh ramai ke yg dah tau???

Akhirnya putera mahkotaku mahu juga melihat dunia.

Gambo nya sila clik kat atas tu (menempel kat post aunty elly)

imbau kembali detik-detik my bb keluar......
hari ahad ku g check up biasa aka time tu dah lebih 5 hari dari tarikh jangka

time scan oleh puan doctor dia cakap macam tak nampak air ketuban ku

ku pun cakap ler... memang la doctor, last week kan tahap 7, sekarang air ketuban saya kerap bocor

doctor pun pelagi terus kelam kabut

tengok air ketuban aku skrg ..paras??? (hentam laaa istilah) 3.5 terus buat surat n suruh ku g spital cepat2.

Aku?? he he relax jer.. g kantin ummi aku.....melantak habis-habisan dulu... segala benda yang ada ku makan

lepas tu amik kain baju berkemas mana patut.. kul 1pm sampai kat spital usm kubang krian

diaorg tengok surat tu terus minta aku masuk labour room.....

mak aih cuak terus aku... rupanya suruh pi check pergerakan jantung bb and scan lagi skali

lepas tu terus loo tahan kat wad, time ni mak bergumbira lagi.. abih sakit pun kat tangan diaorg cucuk bagi senang masuk antibiotik kat tangan.

satu tak best sini, doktor pelatih berkeliaran.......memang diaorg jadikan kitaorg tikus putih,check perut laaa, tanya soalan itu ini laaa, bukan sorang dua berbelas-belas orang, tambah lagi, bila air ketuban aku kurang,memang aku laa yg jadi tumpuan, diaorg lagi suka sbb diaorg cakap mak lawa n paling voque lagi mudah rasa bb kat dlm tummy,sabor je laaaa

esok isnin 5 Oct jam 6am ku serah diri kat doctor... ubat induce d masukkan setengah biji.masa ni bukaan jalan baru 1cm

tak sampai sejam sakit datang tiap setengah jam. pukul 1pm, sakit datang setiap 10min huhuhu

pukul 2pm check lagi bukaan, sudah 3cm... alhamdulillah.. masuk lagi sebiji ubat........


penyiksaan bermula........sakit tiap 10min dari pukul 2pm sampai pukul 5pm

lepas tu sakit bertambah kepada 2-1 min sekali...........

memang mengerut..melalak mengalir air mata laaa menahan sakit (tobat sakit uwaaaaaaaaaaaa)

sepatutnya doctor akan check lagi skali pukul 8pm, tp oleh kerana aku dah tak tahan... tak mampu nak solat magrib lagi.. kul 7.30pm ku serah diri kat misi suruh dia tgkkan jalan

bukaan time ni 4.5cm

ubat berak d masukkan, lepas melepas.. terus ku d sorong ke labour room

tepon en suami suara tertahan-tahan sakit......

menunggulah aku d labour room bilik no satu,segala ayat,doa ku baca tiap kali sakit

suara orang menjerit kesakitan di bilik lain, suara bb memang boleh kedengaran di sana sini.. aku makin kecut huhuhu

bersambung..... adib kacau









15 comments:

Ealyie said...

phewwww... akhirnya ko mula bercerita nyah.. ekekeke..
takpa..takpa.. aku paham, bila ibu sudah berANAK 2 pasti ada saje sambungan2 utk cerita2 nya.. hahaha..
sila sbmg, n jgn buat2 lupa k.. ;)

mak farhah said...

Tahniah!

sy pulak tggu turn....

me_czar said...

Tahniah! =D

eZa said...

congrats!
x sabo nk tgk gambo adib jr ;)

Zety Zin said...

tahniah MMA. or... dah tukar jadi MMA2.0? hehehe.

nanti jgn lupa sambung haa...

MommyDania said...

potong stim la nyahh! tgh syok2 baca tu ;) hehehe..anyway, alhamdulillah semua selamat. congratss!!!! :)

Azure said...

congrats yea..alhamdulillah...

~Yu.Es~ said...

Congrats! Setiap kali baca pengalaman orang bersalin setiap kali tu jugakla berderau2 darah ni..ih ih ih..

ierdahaszahida said...

alhamdulillah..semua selamat..permulaan sakit..tapi akhirnya membahagiakan ...
tahniah but juhana dan keluarga...
semoga bertambah kebahagian keluarga
dengan kehadiran Adeeb Hafiy...

Masayu Ahmad said...

akhirnya..

apapun tahniah,,, bes adib dapt geng main bola

precious innocent said...

congrate!!!

aiseh, suspension la pulak.. mcm mana la nasib sy nnt nie..

-mama emma®-

mamadanish said...

Mamaadib..
Congrates dear...
I terlambat baca blog..baru masuk blog ari ni...
Take care n May Allah Bless You....mamaadibsss

miz_eda said...

tahniah dari saya jugak..alhamdulillah sumer dah selamat

rina said...

dengar psl sakit2 tu terus seriau dibuatnya.... adoiiii. mcm ler takde experience lagi. hahaha. tp mmg tobat... takutttttt

lailasani said...

tahniah....
dan selamat berpantang....