January 23, 2009

VSS

pagi ni dlm kesibukan nak g kerja aku terima sms dari adik aku berbunyi

"kilang aku dah offer VSS, basic x 1.5 x year service. patut aku amik ke tak?"

aku tanya dia balik agak2 berapa dia dapat dan berapa basic dia. Kalau tak ambil ada kemungkinan akan d berhentikan kerja tak??

dia jawab akan dapat dalam 13k. tak akan d berhentikan kerja tapi bisness diarog makin kurang d tambah dengan penutupan kilang Intel.

mengikut pendapat aku 13k amat kecik nilainya dan macam better dia terus berkerja di sana memandangkan sekarang mungkin sukar untuk mendapat kerja lain.
bertahan dan terus bertahan walaupun OT takkan ada nanti.

Apa pendapat korang??

takut juga kalau aku memberi pendapat yang salah kepada adik aku.



14 comments:

arina said...

apa plan dia lepas VSS? kalau ada solid plan no hal.

Mama Adib said...

takde solid plan kak.. kalau ambil VSS, dia tetap akan cari keja lain laa.

aku takut dia takleh dapat keja lain je.
Dok SP tu setau aku, gaji memang kocik sikit.

Sekarang dia keja sbg Technician

::Umi Sufira:: said...

13K agak kecik melainkan dia memang dah carik or dah dapat kerja lain..takut tak dapat kerja lak dalam kegawatan ekonomi sekarang nih...isk isk..(terasa risau utk diri sendiri..)just my 2 cents

Yan said...

beb.. aku serius tak reti bab2 ni.. tp bak kata k Ana, kot ada plan lain, mmg takde hal.. 13K zaman skarang mmg kecik je nyah..

Mama Adib said...

Umi Sufira / CY

itu laa dianya aku pun tak reti bab bab gini.
Tapi memandai je la bagi nasihat kat adik aku ala ala kakak yang berpengalaman keh keh

ada kemungkinan tak kita boleh d berhenti kerja tanpa sebarang pampasan.
aku takut dia tak ambil VSS tup tup kilang tutup dan semua kena berhenti kerja. hmm

arina said...

sebelum VSS tu carik kerja lain dulu boleh? kalau dapat bestnyaaa!! macam dapat bonus la pulak!

rizza said...

kalau tak de backup plan jgn amik Vss tu... cuba carik keje dulu

le ni susah dpt keje

Mama Adib said...

Ana, Rizza dan semua
trima kasih kerana berkongsi pandangan.

my sis kata dia akan cuba try cari kerja dulu, ada rezki dia akan ambil VSS.

kecutkan keadaan ekonomi sekarang

miz_eda said...

walaupon lambat saya tetap nak komen gak

pada pendapatan saya yang tak seberapa ini, elok lah kiranya di pikirkan sedalam2 nya, memandangkan keadaan ekonomi sekarang yang tidak menentu, dan saya sendiri ada terdengar by July this year akan bertambah lagi peningkatan kadar pengangguran di negara kita..

13k tu pada pendapatan saya mungkin boleh habis dibelanjakan dalam tempoh 3 bulan shj, unless kalau dia blh dpt kerja lain dlm tempoh masa 3 bulan itu..

Mrs Noba said...

sebelum amik VSS tu carik keje lain dulu.
13k is very small.

Umie said...

13K in 2009 just like RM130 sajork!!! So,better dia stick ngan company skrg but in the same time cari keje lain jugak..once dpt keje baru, bole la dia amik VSS tu.. erm,tak suh dia try mintak gomen mcm technician kat USM ka, UITM ka, UUM ka, UNIMAP ka??... rasanya tu lg menjamin masa depan..hehehe

Diana Sulaiman said...

tq coz follow my blog.. i link blog u plak ek?

pasal vss tu.. i tkt kalau tak amik vss n cont keje, at 1 time nanti company takkan offer vss then terus kene benti tanpa bg pampasan.. ini byk gak jadi kt my frens yg company they all offer vss... mostly dorg amik but mmg la tak byk.. tapi kalau company terus bentikan keje tanpa bg apa2, lagi teruk.. tapi pikir la masak2..

mySoul said...

kakak, ikut pengalaman aku sbg pekerja yg di MSS, its better kalu yah carik keje lain n amik jek VSS. Kat company lama aku dulu, dorg offer VSS tapi finally MSS (Mutual Separation System)..ni adik beradik retrenchement lah! Yeah, aku mmg ada backup plan dah masa tu, tapi normally once co dah offer VSS itu dah tanda2 kejatuhan lah tu! Mind you, kegawatan ekonomi thn 2009 dijangka sehebat 1997...make a wise decision and start planning. Yah kene start cari keje lah, 13K tu mmg kecik tapi better than nothing... dari co tetiba bankrup and u lose a job! Kalu ikut akta buruh, retrenchment ada pampasan, tapi kalu co declare bankrup, nan ado katanya nyah!

Mama Adib said...

wah Diana Sulaiman / N

pendapat korang buat aku kena minta adik aku fikir masak-masak
anyway trima kasih semua kerana berkongsi pendapat