December 15, 2008

mama " kenapa dia cakap tak betul"

my adib memang melayu tulen keh keh.. abih dah mamanya bercakap dengan dia hari2 bahasa melayu sahaja

sekarang channel kegemaran dia adalah 613
1. mickey mouseclub house
2. tigger and pooh
4. little estien
5. handy many
abaikan kesalahan spelling tajuk mak lupa ejaannya
dah abih kesemua citer tu baru laa dia akan tidur

memula dulu aku biarkan citer tu dalam versi english.. tp dia kurang sangat tumpu... sikit2 kacau aku tanya itu dah ini... d sebabkan mama adib ni tak rajin sangat melayan d tukar ke bahasa melayu..

anakku pun boleh laa tengok tv dan faham sepenuhnya cerita2 tersebut dah akan ikut la segala apa yang di ucap dan d buat kat tv tu..DAN sekali sekala je laa akan tanya mama itu dan ini

bila ku tengok adib dah makin faham ku pun cuba laa nak test tukar balik ke english..

my adib akan berkata
mama kenapa dia cakap tak betul..

itula kisahnya dia tak faham english di tuduhnya kartun2 itu cakap tak betul.. so buat sementara waktu ku biarkan laa channel 613 itu dalam bahasa melayu sekian

2 comments:

::Umi Sufira:: said...

Hihihi...kelakar membacanya..bijak adib ye..dia boleh detect kartun cakap bahasa yang tak sama ngan bahasa harian dia..:)

mama adib said...

umi sufira
itu laa pasal.. tapi time cerita yang memang tak boleh di alih bahasa takle pulak dia kata "cakap tak betul'