December 3, 2008

3 x piang

aku semalam betul2 naik hantu hu hu

1. adib amik kalsium.. then nak gunting penutup kalsium tu .. aku kata tak payah guna gunting biar mama tolong.. dia tak dengar cakap.. lepas tu dia tetap tak boleh buka tapi half way penutup kalsium dia tak boleh buka sepenuhnya, then minta tolong aku buka kan.. ku tgk serpihan penutup kalsium byk jatuh dalam kalsium tu.angin aku level 1

2. lepas makan kalsium dia cepat2 cuci tangan dan buang bekas tu dalam tong sampah.. ku g ruang tamu terpijak kalsium adib. tengok ada tiga tompok kalsium..
angin level 2; tak pe ku lapkan benda tu

3. lepas masak ku hidang nasi dan lauk (kitaorg makan bersila)
adib tak mau makan
makan laa
taknak.. dia kayuh basikal dan hampir kena pinggan nasi.. adib sengih kat aku..
aku angin level 3
ok laa kalau macam tu mama simpan
aku angkat ke meja makanan tu
nak nak nak ...
aku turunkan balik nasi kebawah

4.Adib nak kicap..
terus dia ambil kicap kat pt ais then ambil pinggan .. ku tanya nak buat apa.. nak letak kicap.. ok sikit je tau.. dia angguk.. tuang lagi dan lagi dalam pinggan.. aku cakap cukup laa dah banyak tu.. belum..dia tuang lagi..angin aku dah level 4..
pinggan besar sebotol kicap laa baru nampak banyak di mata dia..
aku terus ambil botol kicap tu dan simpan d tempat tinggi

dia terus melalak.. ku buat bodoh dan terus makan buat tak peduli kat dia.. geram.. dia naik angin babab belakang aku.. aku lak angin level 4 babab dia balik kat lengan bukan sekali berkali2 rasanya tiga kali hu hu

adib melalak.. berderai-derai air mata.. aku memang rasa bersalah naper ntah aku takleh control diri aku.. tapi aku tetap maintain pandang muka dia dengan muka garang..
lepas seketika baru laa
ok mama minta maaf ok
angguk.. adib buat salah tau..
angguk
salam mama.. salam..
jom makan nasi.. adib nak kicap.. masih dalam sedu

ok mama tukar pinggan lain yea.. aku ambil piring kecil.. tuang kicap dari pinggan ke piring
mama kenapa mama letak banyak2..
ooh mama tukar ke piring.. piring kecik jadi banyak laa...
ooo .. adib taknak makan.. adib nak tengok tv.. mama nak susu oren
lepas buat susu aku teruskan makan..

lepas makan aku suap nasi kat adib.. abih satu pinggan nasi berlaukkan ikan dan kicap kesayangan dia

sambil menyuap..
mama sayang adib tau
angguk
adib sayang mama
saayang
lain kali tak mau pukul-pukul mama
nati Allah tak sayang kan maa
iye Allah tak sayang, tak baik pukul mama
tadi mama marah perangai adib tau bukan mama marah adib..
angguk lagi
sakit tak
sakit..

malam masa adib lena.. ku tengok lengan dia tengok muka dia my adib makin besar.. sian anak mama..tentu sakit :-(

10 comments:

::Umi Sufira:: said...

Wa...memang ada masa budak2 nih cukup menguji kesabaran....bertimpa2 buat hal..kalu aku sampai terjerit2 dibuatnya mamaadib oii..tangan jalan mulut pon laju..kihkihkih...

Zety Zin said...

huhu.. lately ni imran selalu kena marah dgn mama dia ni ha. hadoi. nak uruskan dua budak kecik memang memerlukan kesabaran tahap ke7 gamaknya.

sian imran. huhu.

mazlyna said...

heheeh...sama jer kita ekkk...klu sore tu jgn kira lah..mak selalu bising klu tinggi suara kat bebudak...cam kapten dia ckp...huhuhuh....tp nak wat camner...ckp bebaik takmo dengar...kena pekik baru jln...klu tak jln gak...tgn lah yg berjalan jawabnyer...;)

mama adib said...

umi sufira
aku rasa sebab tak jerit laa kut simpan punya simpan last2 aku pukoi anak aku 3 dass

zety
tu laa diorang ni pun satu.. buat benda banyak sangat kita dah sehabis mungkin sabar sabar sabar

Mazlyna
my adib kalau pekik yang takkan jalan.. tp kita pun kekadang tak larat nak cakap slow and steady.. tu yang kadang2 susah-susah sangat ketam aku merangkak ke paha dia he he

rizza said...

memang budak besar ni begitu.. kita sebagai mak bapak ..waktu ni le utk disiplin kan.. kalau nak marah ke nak rotan ke time ni le.. lepas dari tahap usia ni.. dia dah mula faham dan makin kurang kita marah sebab dia dah mula mengikut kata (kalau kita dah biasa disiplin kan dia la )

mama adib said...

rizza

itu laa dianya...kat umah belum ada rotan lagi nie

bukan senang mak bapak kita dulu besarkan kita yea.. dah jadi mak ni makin insaf diri lak

mamaDhea said...

mama adib,
kat umah aku mmg dh standby rotan.. hihihi.. kejam ek.. sbb dhea makin menakal skrg nih.. tak tahan mak dibuatnyer.. kita ckp dia wat dekk aje.. kena sedas baru sedar gitu.. tp kejap je laa.. pastu buat balik.. dowh!

mama adib said...

Sya

orang cakap rotan tu memang patut ada.. bukan tujuan memukul tapi untuk mendidik.. tak silap rizza pernah bincang bab ni dalam blog dia
wah tapi aku takut aku terpiap adib kuat sangat natikan if guna rotan hu hu

Fid said...

huhuhu
aku kerap naik angin juga...tetambah la ni dia suka mengada2 dgn sengajanya!

mama adib said...

itu laa pasal cik fid oooi

kalau boleh taknak laa pukoi pukoi tapikan kalau peel dia over sangat memang kena bagi sedas dua untuk pengajaran