July 22, 2008

NURSERI 4 ADIB

actually since last week keja aku survey nurseri untuk adib. Nak kata cari nurseri tak juga... aku cukup puas hati dengan ibu (penjaga adib sekarang ni)

ingat nak cari playschool untuk dia..sbb nak juga adib kenal huruf and boleh membaca and menulis skit2.
nak harapkan mama dia yang mengajar memang slow and steady laa skit.

BUT baca mummy yang buat homeschool waah aku memang respect giler.. berapi2 kejap nak buat cam depa

anyway belum decide lagi samaada aku akan ambil playschool sahaja atau ambil nusery + playschool terus..

below list of nursery that i survey : -

1. Tadika Adik-Adik survey on 17th July 08

Konsep pembelajaran menggunakan smart reader program
Majoriti student Melayu
Owner Chinesse.. penekanan kepada study-study study...senam ada laa skit2.
Berdasarkan cakap2 mak2 surirumah dan sewaktu dgnnya dlm masa 2 tahun budak2 dah boleh membaca

waktu ngah survey aku dengar cikgu dia kuatkan suara kat budak2 aku yg dengar pun naik kecut.. he he

rasa mcm konsep cina laa study study study ahak (skadar pendapat aku)

PEMBELAJARAN ; MON - FRIDAY
; 8.30 AM - 11.30 AM

Fee : RM150

masa berborak dengan cikgu kat situ dia pun suggestted pergi tadika ummi
memandangkan aku cakap aku nak jugak anak aku tau basic doa2 etc.

2. UCMAS

http://www.ucmas.com/profile.htm
dia ada konsep pembelajaran sendiri.

100% cakap english

ajar english, mandarin and bahasa

hmm malay 35%, chinessse 55%, Indian & others 10%

dikatakan tukang masak melayu tp aku... hu hu macam fikir panjang.. ikutkan hati macam best jer mesti adib laju jer speaking.. tapi....

2. TADIKA UMMUAIN survey on 21st July 08
http://www.ummuain.com/

Di katakan Memenangi Anugerah Tadika Islam terbaik Malaysia (Kategori Keseluruhan) bagi 3 tahun berturut-turut (2005 - 20007).

half day school Fee RM200 per month

SAT TAK BUKA

menarik dah


3. Survey today 22 july 08

TASKA RANIYA
ALAMAT NO 5 JALAN KENT 2 OFF JALAN MAKTAB
54000 KUALA LUMPUR

tp mungkin akan berpindah ke
no 12 lorong bukit keramat 3

kat situ rasa lagi amat menarik.. siap bagi brochure, penerangan and bagi garis panduan

diaorg guna kaedah Gleen Doman
d very d detail... mcm menarik

time perkhidmatan 7am - 6.30pm
Fee : 400 per month
OT : RM10 per hour (he he kecut sekejap)

nie lak quote yang aku main copy and paste


adynym
Posted: June 21, 2006 04:48 pm

Rakan BaruGroup: MembersPosts: 8Member No.: 94Joined: June 21, 2006
saya dulu pernah tinggal kat taman sppk segambut.tapi tak tahu la sgt pasal tadika kat situ.skrg ni saya hantar anak kat taska raniya belakang utm jln semarak.semenjak saya hantar anak kat situ dah byk saya nampak perkembangan dia.anak saya baru je 2 thn.sejak umur 1 lebih saya dah hantar taska(playschool) mmg bagus sgt.bersih,kemas bila kita jemput anak kat taska bukan main happy sangat.pagi-pagi jogging sekeliling taska ada senaman lps tu.lps makan pakai baju melayu ajar sembahyang.dari baby lagi dah ajar flash card.kebanyakkan cikgu2 guna bahasa inggeris.tak ada la budak-budak tu belajar je ada aktiviti lain yg dia suka kalu budak tu tak suka belajar dia org tak akan paksa sbb budak2 skrg tak suka di paksa. tapi saya suka sgt tgk perkembangan anak saya kat taska tu.saya pun dah terlambat tahu pasal taska tu.dulu anak saya hantar rumah org asyik cuti je bila je nak hantar asyik nangis je.tapi bila saya hantar taska ni dia sendiri masuk ke dlm taska. siap cium ,salam dan bye2 lagi tiap 6 bln ada report kad. taska ni pernah masuk dlm majalah pa&ma.saya tahu pun dr majalah pa&matadika dan taska raniya no 5 jln kent 2 off jln maktab 5400 kuala lumpur. no tel 03 26945404


actually boleh tertarik and tau pasal Raniya pun search intenet and dapat quote dari cik puan di atas ni laa


next action place that im goin to survey :

http://www.atfal-kids.com/

ATFAL LOCATION

We are located at the following address:

38, Jalan UP 4/7,Taman Ukay Perdana

68000 AmpangSelangor

*Business Hour : 8AM - 6PM (Mon - Fri)

ni aku copy paste dari website dia


ATFAL's APPROACH We believe, Muslim children ages ranging between 4 years and 6 years are in the very important of development stage to building and strengthen their basic foundation in academic and also their Islamic character. At ATFAL, we ensure the quality of pre school education by refer closely to the Ministry of Education Pre-School Curriculum. We are at the same time incorporating some of the efficient teaching technique and also adopting a Khalifah Method in building excellent Islamic character of the children.
At ATFAL, Islamic is not a subject to learn but is a daily routine practise. In fact, ATFAL is fully adopting an Islamic approach ( Khalifah Method ) in every single activities from entering ATFAL till the end of schooling session. All this activities are according to Sunnah of our beloved Prophet Muhammad (saw). Insyallah, within one year of education at ATFAL, the student will be beyond others in their age of group in both education and character.

last sekali aku akan g survey juga kat tadika umi
TADIKA UMI
NO78 JALAN 2/23B
DANAU KOTA
TEL ; 03 - 4021 7844

Nanti akan di update nurseri mana akan di pilih

1 comment:

Mariah Ripin said...

Assalamualaikum..

Sy tjumpa blog ni masa dok cari taska..nk tny review pasal tadika umi kt danau kota tu..ok ke x ye?sb sy plan nk anta bb ke situ